Dolar 32,5076
Euro 34,5753
Altın 2.505,14
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Esrarın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Esrarın Faydaları ve Zararları Nelerdir?
A+
A-

Esrarın Faydaları ve Zararları

Halk arasında esrar olarak geçen marihuana üretildiği sırada Cannabis Sativa adlı olan bitkinin yaprakları kullanılarak üretilmektedir. Bu bitkinin yaprakları kurutulur ve sonrasında rengi yeşil ve gri arasında değişen esrar üretilmektedir. Esrarın faydaları ve zararları noktasında yapılmış olan birçok araştırma bulunuyor. Esrar, içerik bakımından THC olarak bilinen tetrahidrokanabinol isimli bir içeriğe sahiptir.

Esrarın kullanım şekillerine baktığımız zaman sigara olarak da bilinen şekilde kullanılmakta olduğu gibi pipo içerisinde de kullanılabilmektedir. Son yıllarda kullanım şekillerine baktığımız zaman normalde içilen sigaranın içerisindeki tütün boşaltılır ve boşalmış olan yere esrarın yerleştirilmesi gerçekleşir. Esrarı kullanmakta olan kişilerin bu noktada esrarı yiyeceklere ekleme, kurabiye ve çaya ekleme gibi yöntemlerle de kullanılabildiğini görüyoruz. Esrar damar yoluyla kullanılması mümkün olmayan bir madde olması farklı şekillerde kullanılmasının yolunu açmaktadır.

Esrarın Nasıl Faydaları Bulunuyor

Esrarın Nasıl Faydaları Bulunuyor?

Esrarın faydaları incelenmiş olduğu sırada faydalarının ağırlıklı olarak tıbbi noktalarda etki ettiği görülebilmektedir. Esrar kullanımı noktasında faydalarının görülebilmesi için doktor kontrolü altında doğru oranlarla kullanılması gerekmektedir. Esrarın tıbbi amaçlar noktasında kullanım evresinde ağırlıklı olarak kanser tedavisi görmekte olan hastalarda kullanıldığını görmekteyiz. Kanser tedavisi gibi ağır tedaviler gören kişiler kronik ağrılarından esrar kullanarak kurtulmaktadır. Bazı hastalarda kemoterapi sonucunda aşırı mide bulantısı ve kusma gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Esrar kullanımı da bu durumun önüne geçebilmektedir. Ek olarak Multiple Sikleros yani Çoklu sertleşim rahatsızlığı bulunan kişiler de esrar kullanma yoluna giderek ağır sırt ağrılarını bu noktada bastırabilmektedir.

Esrar kullanımının tıbbi olarak vücudunuza farklı faydaları da bulunmaktadır. Bu evrede esrarın vücuda faydaları incelendiği zaman kişinin düzeni bir şekilde esrar dumanına maruz kalmalarının vücudun solunum sistemleri iltihaplanması gibi durumlara karşı direnç elde etmesini sağlamaktadır. Aslında esrarın genel anlamda ruh sağlığına etkileri olumsuz olsa da esrar kullanmakta olan şizofreni ve bazı psikolojik rahatsızlıklara sahip olan kişilerin hafıza görevlerinin ve öğrenme gibi durumlarının daha başarılı olduğu gözlemlenmektedir. Ek olarak ot içmenin faydaları bakıldığı zaman sigaraya nazaran esrar kullanımının tütünden ziyade boğaz kanseri ve akciğer kanseri gibi rahatsızlıklara sebep olmadığı görülmektedir.

Esrar Kullanmanın Zararlı Etkileri

Esrar Kullanmanın Zararlı Etkileri

Esrarın zararları incelendiği zaman bu zararların faydalarına göre daha fazla olduğunu görebiliyoruz. Özellikle esrar kullanımında ilk 24 saat boyunca beynin çok iyi çalışmadığı gözlemlenmektedir. Bunun sebebi ise; esrar kullanımları kişide bellek, öğrenme ve dikkat gibi noktalarda hasar oluşmasına sebep olduğu ve bu noktalarda çeşitli aksaklıklar doğurduğu görülmektedir. Esrarın kullanımı uzun süre dayandığı zaman ise bu durumlar kişinin genel olarak hayatını ciddi seviyede etkilemektedir. Çünkü esrar uzun süre kullanıldığı zaman beynin artık eskisi gibi çalışmamasına sebep olmaktadır. Özellikle şizofreni ve benzer türde olan zihinsel rahatsızlığı olan kişilerin esrar kullanmaya daha fazla yöneldiği görülür.

Esrar kullanan kişilerde zihinsel olarak ciddi rahatsızlıklar bulunduğu gibi bunun yanı sıra vücuda da çeşitli olumsuz etkileri bulunmaktadır. Esrarın zararları noktasında çok büyük bir kanıt olmasına ve bu noktada araştırmalar devam etmesine rağmen testis kanserine sebep olabildiği görülmektedir. Fakat bugüne kadar baş, akciğer ve gırtlak kanseri gibi rahatsızlıklara sebep olduğu görülmemiştir. Fakat bu alanda yapılmış çok büyük çalışmalar da bulunmamaktadır. Esrardan dolayı oluşmakta olan balgam bu noktada en fazla rahatsızlık duyulan konulardan birisidir. Esrarın zararları maddeler halinde şu şekildedir:

  • Esrar şizofreni rahatsızlığında bazı kişilere iyi geldiği gibi bireylerde şizofreni oluşmasına da sebep olabilmektedir.
  • Bipolar rahatsızlık gibi rahatsızlıkların artış göstermesine sebep olduğu görülmektedir. Aynı zamanda bipolarlığı tetiklemektedir.
  • Kişilerde ruh halinin aynı şekilde değişmesine sebep olabildiği gibi özellikle intihar girişimi gibi fikirlerin doğmasına sebep olabilmektedir.
  • Çok fazla balgam oluşması gibi durumlara sebep olabilir.
  • Kullanıldığı zaman algıyı değiştirme etkisi yaratmaktadır. Algı değişimi meydana geldiği gibi aynı zamanda kaza ve hata riski meydana gelmesine de sebep olabilmektedir.
  • Esrar kullanımı diğer madde bağımlılıklarının da kapısını açmaktadır. Yani kişilerin bağımlılığa olan direncini düşürür.

Esrarın Anlık Olarak Zararları

Esrar kullanımında kişide anlık şekilde meydana gelen bazı rahatsızlıklar ve değişimler bulunmaktadır. Anlık esrar kullanımında meydana gelen zararlara baktığımız zaman paranoya, anksiyete, huzursuzluk ve aşırı gevşeme gibi durumların oluşabildiğini görebiliyoruz. Bunun yanı sıra his olarak suda yüzme hissi, kendini daha sersem hissedebilme hissi oluşturmaktadır. Ek olarak tansiyonun yükselmesine, susuzluk, iştah, depresyon, panik atak krizleri, geçmişe dair halüsinasyonlar görme gibi durumları meydana getirebilmektedir.

Esrar Beyne Nasıl Zarar Verir?

Esrar Beyne Nasıl Zarar Verir?

Esrarın en fazla zarar vermiş olduğu noktalardan birisi beyin fonksiyonlarıdır. Esrar kullanan kişilerde anlık olarak bilgilerin girmesi ve beyinde derlenmesi baskılanmaktadır. Bu yüzden özellikle hafıza, öğrenme ve anlık bilgilerin entegre edilmiş olduğu yerlerde sistemin etkilenmesine sebep olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden daha önceden de öğrenilmiş olan davranış ve düşüncelerde bozulmalar meydana geldiğini görebiliyoruz. Esrar kullanan kişilerin beyinlerinde görülen etkileri şu şekilde sıralamak yanlış olmayacaktır;

  • Beyinde gerçekleşen dopamin salgınının artması,
  • Kişinin halüsinasyon görmesi ve paranoya belirtileri,
  • Kişide depresyon başlangıcı,
  • Eylemlere geç tepki verilmesi,
  • Olası tüm hafıza sorunları.

Esrar Kullananlar Diğer Uyuşturucu Maddeleri Kullanmak İster Mi?

Halk arasında genellikle esrar kullananların diğer uyuşturucu maddeleri kullanmak istemediği iddia edilmektedir. Fakat bu tarz bir düşüncenin tamamen yanlış bir düşünce olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü esrar genellikle diğer uyuşturucu maddelerin kullanımının başlangıç seviyesi olarak geçmektedir. Bu noktada esrarın faydaları ve zararları hakkında konuşurken, esrar kullanan kişilerin zaman içerisinde diğer maddeleri kullanmak istediklerinin de görülmesi, zararları için verilecek bir örnek olmaktadır.

Esrar Bağımlılığının Tedavisi Var Mı?

Esrar Bağımlılığının Tedavisi Var Mı?

Esrar kullanımının her ne kadar fiziksel olarak bir bağımlılığa sebep olup olmadığı net olarak bilinmiyor olsa da kullanımının özellikle psikolojik olarak bağımlılıklara sebep olduğu görülmektedir. Bu noktada esrar kullanımının tedavisi hakkında net bir sonuç bulunamamıştır. Bağımlılığın giderilmesi noktasında ağırlıklı olarak psikolojik tedavi yöntemleri kullanılır. Fakat psikolojik tedavilerden sonuç alınmasının en önem arz eden noktası kişinin esrarı bırakmayı kendisinin gerçekten istemesidir.

Esrar Zihni Açar Mı?

Halk arasında esrarın zihni gerçekten açmakta olduğunun konuşulduğunu görebilirsiniz. Hatta bunu ağırlıklı olarak esrar kullanan kişiler iddia etmektedir. Fakat esrar kullanımı zihni açmak yerine kişinin zihninin daha fazla bulanık hale gelmesine sebep olabilmektedir. Özellikle hafıza, karar verme ve anlama gibi noktalarda ciddi sıkıntılar çıkardığı gibi bu sıkıntılar zaman içerisinde ve esrar kullanım sıklığına bağlı olarak kalıcı hale gelebilmektedir. Ek olarak konuşma gibi yetilerin de normale oranla değişim göstermesine sebep olur.

Esrar Kullanımı Özellikle Gençlerde Yaygınlaşıyor

Esrar kullanım noktasında yapılmış olan açıklamalara bakıldığı zaman özellikle son yıllarda dünya genelinde gençler arasında çok fazla yaygın hale geldiği görülmektedir. Ülkemizde yapılan araştırmalara bakıldığı zaman bağımlılık tedavisi gören kişilerin büyük bir bölümünün esrar bağımlısı olduğu belirtilmektedir. Gençlerin arasında esrar kullanımının yaygınlaşmasının sebebi ise; esrarın çok daha kolay bir şekilde ulaşılabiliyor olmasıdır. Esrar kullanan kişiler zaman içerisinde çok fazla psikolojik problemler yaşamakta olduğu için gençlerde meydana gelen psikolojik problemlerin büyük bir bölümü de esrar gibi bağımlılık yapıcı ve beyni etkileyen maddelerin kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Esrar kullanan kişiler de ciddi sorunlar meydana geldiği için gençler arasında yaygınlaşması ciddi bir problem oluşmasına sebep olmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.