Dolar 32,3381
Euro 35,1961
Altın 2.248,29
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Sal 9°C
Çar 12°C
Per 11°C
Cum 12°C

Türkiye’nin En İyi Şefleri ve Restorantları

Türkiye’nin En İyi Şefleri ve Restorantları
A+
A-

Türkiye’nin En İyi Şefleri

Televizyondaki yemek programlarını hiç şüphesiz hepimiz takip ediyoruz. Şeflerin yarıştığı, mutfak bilgilerinin konuştuğu bu tür programlar sayesinde belki de Türk mutfağının ne kadar değerli olduğunu bir kez daha hatırlama şansına erişiyoruz. Geçmişi çok eskilere dayanan mutfak kültürümüzün dünyaya tanıtılması noktasında şeflerimizin önemi fazla! Yazımızda hem Türkiye’nin en iyi şefleri hem de Türk mutfağı ile ilgili gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz. Hadi başlayalım!

Türk Mutfağı Neden Bu Kadar Değerli?

Türk Mutfağı Neden Bu Kadar Değerli?

  • Hamur işi ve et yemeklerinin geçmişi belki de Türk mutfağı kadar eski! Bir başka deyişle, bugünkü mutfağımızda bu tür yemeklerin önemi çok fazla! Göçebe Türk toplumları; enerji, protein ve karbonhidrat ihtiyaçlarını hamur işi yiyeceklerden karşılamışlardır. Bunun yanı sıra, geyik ve tavşan etiyle yapılan et yemeklerinin de bir hayli popüler olduğunu söylemeliyiz.
  • Türk mutfağının bugünkü haline gelmesinde yerleşik hayata geçen Türk topluluklarının önemli bir yeri vardır.
  • İslamiyet’in kabul edilmesinin ardından at ve geyik etinin mutfaklarımızdan çıkarıldığını ifade etmeliyiz. Ayrıca, kımızın da artık bizimle olmadığını söylemek gerekir. Türklerin kebap, haşlama et, köfte, sucuk gibi yiyeceklerle tanışması da bu döneme dayanıyor.
  • Birçoğumuzun severek tükettiği ekşili yemekler ise hayatımıza Selçuklu Devleti döneminde girmiştir.
  • Türk mutfağının tüm dünya tarafından tanınması ise Osmanlı Devleti dönemine dayanır. Hatta, o dönemki mutfağın saray mutfağı ve halk mutfağı olarak ikiye ayrıldığından bahsetmeliyiz.
  • yy’da başkentin İstanbul olmasıyla beraber sürekli olarak yeni tariflerin geliştiği İstanbul mutfağı oluşmuştur.
  • Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle beraber modern Türk mutfağının yavaş yavaş kendisini geliştirdiğini ifade edebiliriz.
  • 1990’lı yıllarla beraber tüm dünyada gelişen fast food kültürünün Türkiye’yi hakimiyeti altına aldığını ifade etmeliyiz.
  • Günümüzde ise sosyal medyanın da etkisiyle sağlıklı beslenme anlayışının Türk mutfağına hakim olduğunu ifade edebiliriz.

Türk mutfağının geçmişten günümüze kadar olan yolculuğunu bu şekilde özetleyebiliriz. Peki, hak ettiği değeri görmeyen Türk mutfağını tüm dünyada tanıtacak en iyi Türk şeflerini öğrenmeye ne dersiniz?

Türkiye’nin En İyi Şefleri Kimlerdir?

Gastronomi alanında tüm dünyada olup biteni takip ederken Türk şeflerini de mutlaka merak etmişsinizdir. Bu noktada, aşağıdaki isimlerin Türkiye’nin en iyi şefleri olduklarını söyleyebiliriz!

Musa Dağdeviren

Netflix’in en beğenilen içeriklerinden birisi olan Chef’s Table herkes tarafından izleniyor. Bu belgeselin bir bölümünde de Kadıköy’ün en sevilen restoranlarından birisi olan Çiya Sofrası’na yer verilmişti. Bu mekanın şefi olan Musa Dağdeviren’in popülerliği her geçen gün artıyor. 1960 yılında dünyaya gelen Dağdeviren; çocukluğundan bu yana mutfak ile ilgili! Gençliğinde yapmış olduğu bir seyahatin ardından hayatını mutfak üzerine kurmaya karar vermiş. Çiya Kebap olarak açtığı işletmesini yıllar içerisinde geliştiren Dağdeviren; günümüzde Kadıköy Çarşı’da şehir lokantası konforunda hizmet vermeye devam ediyor. Çorbalar, etli yemekler, etsiz yemekler, kebaplar, pilavlar, salatalar ve tatlılar olmak üzere harika bir menü ile bu işte ne kadar iyi olduğunu ispat ediyor.

Şemsa Denizsel

Şemsa Denizsel

Çok iyi bir şef olmasının yanı sıra iş hayatında da başarılı olduğunu ifade edebiliriz. Kantin isimli mekanda 15 seneyi aşkın süredir harika yemekler yapıyor. İstanbul Mutfağı’nın en leziz örneklerini yapabilecek meziyete sahip! Denizsel; İstanbul’un en sevilen şeflerinden birisi! Ayrıca, Youtube kanalıyla da insanlara yemek tariflerini ve mutfak sırlarını veriyor.

Osman Sezener

Osman Sezener

Od Urla isimli harika mekanın sahibi olan Osman Sezener; bu işi hakkıyla yapan isimlerden birisi! Zeytin dalları arasında konumlanmış bir mekanda yer alan bu restoranda harika bir menü bulunuyor. Sezener dışındaki beş şefin de mekan için önemli olduğunu söylemeliyiz. Ege’nin incisi olarak bilinen restoranın menüsü her ay değişiyor. Yerli ve yabancı olmak üzere çok sayıda turist mekana geliyor. Bu restoranın bu kadar popüler olmasında Sezener’in payı son derece fazla!

Mehmet Gürs

Mehmet Gürs

Dünyanın en iyi 50 restoranı listesinde bir de Türk restoranı bulunuyor. Pera’da bulunan Mikla Restaurant; gerçekten de kaliteli yemeğin adresi olan bir mekan! 2006 yılında açılan Mikla’yı 2018 yılında dünyanın en iyi 50 restoranı arasına taşıyan isim ise Mehmet Gürs! İskandinavya’da doğup büyüyen Gürs; bu kültürü Türk mutfağına yansıtmayı başarmış bir isimdir. Gürs; aynı zamanda İstanbul Food &Beverage Group’un ortağı ve yatırımcısı olarak biliniyor. Bilhassa Türkiye’nin farklı yerlerine ait yemekleri Mikla Restaurant’ta bulabilirsiniz.

Ali Güngörmüş

Ali Güngörmüş

Michelin yıldızlı restoranlarda çalışmış bir isim olan Güngörmüş; bulunduğu konuma tırnaklarıyla kazıyarak gelmiş bir isim! Almanya’daki birçok restoranda çalışan Güngörmüş; farklı tarzıyla dikkat çekiyor. Çünkü, Türk mutfağını ve sokak lezzetlerini farklı bir konseptle dünya mutfağına uyarlamış bir isim! Şampanyada kaynamış işkembe veya foie gras sosla hazırlanan döner duydunuz mu? Güngörmüş; tam olarak bu lezzetleri dünya mutfağına kazandıran bir isim! Ancak, kendisini ziyaret etmek adına Almanya’daki restoranlarına gitmeniz gerekiyor.

Serkan Güzelçoban

Serkan Güzelçoban

Dünyada Michelin yıldızı alan ikinci Türk şef olduğunu söylemeliyiz. Gastronomi ve lezzet konusunda en iyi şeflerden birisidir. Buna ek olarak, sosyal sorumluluk projelerine de önem verir. Stutgart’a son derece yakın olan engelli restoranıyla bu alanda ilk olma özelliğine de sahip! Çünkü, kendisinin restoranında çalışanların büyük bir kısmı engelli insanlardan oluşuyor. Denizlili annesinden almış olduğu tariflerle bugünlere geldiğini söyleyen Güzelçoban’ın menüsünde yok yok! Farklı soslarla hazırlanan hünkar beğendi, soğan kremalı kebap, hurmalı safranlı revani, Antep fıstığı kremalı rakılı parfe gibi lezzetleri hazırlamasıyla takdir topluyor.

Can Oba

Can Oba

1966 doğumlu Oba; kendisiyle aynı adı taşıyan restoranında bugüne kadar sayısız ismi ağırlamış. Vedat Milor gibi bir ismin övgüsünü almayı başaran Oba; kendisini yıllar içerisinde geliştiren isimlerden birisi! Deniz ürünleri konusunda son derece başarılı bir isim olan Oba; Almanya’da deneyimli şeflerin yanında çalışmış. Sirkeci’nin tam ortasında bir restoranı işleten Oba’nın menüsüne hayran kalacaksınız. Ahtapot risotto, ıstakoz ve ıspanak soslu dil balığı gibi lezzetleriyle birçok kişinin severek ziyaret ettiği bir mekana ev sahipliği yapıyor.

Maksut Aşkar

Maksut Aşkar

Neolokal isimli restoranıyla son derece popüler bir isim! İskenderun doğumlu olan Aşkar; geleneksel lezzetlere olan düşkünlüğüyle biliniyor. Birçok otelde çalışma fırsatı elde eden Aşkar; servis konusunda da başarılı! Bir başka deyişle, hazırlamış olduğu yemekleri görsel bir şölen eşliğinde müşterilerine sunuyor.

Nusret Gökçe

Nusret Gökçe

Kasabın çırağı olarak başladığı kariyerinde yıllar içerisinde dünyaca ünlü bir şefe dönüşme başarısını göstermiştir. Arjantin ve ABD’de de çalışmasının ardından Nusr-et markasıyla popüler olmuştur. 2010 yılından bu yana Nusr-et Steakhouse isimli restoranıyla hizmet vermektedir. Bilhassa Salt Bae adını verdiği tuz dökme tekniği ile popülerliğini katlamıştır.

Burak Özdemir

Burak Özdemir

CZN Burak adıyla ismini sosyal medyada duyuran Özdemir; bilhassa Hatay mutfağına dair yemekleriyle ün salmıştır. Instagram’da 21 milyonu aşkın takipçisi var! Ayrıca, Youtube’da da son derece popüler! Dev porsiyonlarla hazırlamış olduğu yemekleriyle dikkat çekiyor.

Hakkı Akdeniz

Hakkı Akdeniz

Zorluklarla geçen hayatını bir anda değiştiren ismin şu anda ABD’de de tam yedi farklı pizzacı dükkanı vardır. Bu dükkanlara gelen isimler arasında Kim Kardashian, Mike Tyson, Spike Lee gibi ünlüler de var.

Türk mutfağına özgün olan içeceğimiz Türk Kahvesi dillere destandır. Sizler de En İyi Türk Kahvesi adlı bir önceki yazımızı okuyarak, Türk kahvesi hakkında bilgi alabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.