Dolar 32,3835
Euro 35,0525
Altın 2.326,19
BİST 9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Motor Arıza Lambası Nasıl Söndürülür

Motor Arıza Lambası Nasıl Söndürülür
A+
A-

Motor Arıza Lambası Nasıl Söndürülür?

Motor arıza lambası nasıl söndürülür sorusu araç sahiplerinin sıkça kafalarını meşgul eden bir başlık olarak karşımıza çıkıyor. Motor arıza lambasının yanması ile birlikte şehir efsaneleri de ortaya çıkmaktadır. Çevrenizde ki birçok kişiden motor arıza lambasının yanmasının doğal olduğunu ve bunun herhangi bir sıkıntı doğurmayacağını duyabilirsiniz. Lpg bağlatırsan illaki yanar tarzı cümleleri hepimiz sıklıkla işitmekteyiz.

Araçta tüm parçalar herhangi bir sorun çıkarmadan çalışması durumunda aracınızın motor lambası yanmayacaktır.  Eğer aracınızın motor lambası yanıyorsa muhakkak aksi bir durum meydana gelmiş demektedir. Yazının devamında motor arıza lambası nasıl söndürülür sorusuna sizler için en faydalı bilgileri vermeye çalıştık.

motor arıza lambası neden yanar

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motor arıza lambası nasıl söndürülür sorusu ile birlikte motor arıza lambası neden yanar sorusu da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Motorda ve bağlı sistemlerde bir arıza ortaya çıktığında, motorun arıza lambası doğal bir şekilde yanar. Bu sayede sürücü bir sıkıntı olduğunu anlar. Kontak açıldığında arıza lambası her zaman kontrol yapılması maksadıyla yanmaktadır. Motor çalıştırıldıktan sonra arıza lambası söner, eğer sönmüyor ise motorda bir arıza veya sıkıntı var demektir. Arıza lambasının neden yandığını çözmenin tek yolu, aracı (diyagnostik) Arıza Teşhis Cihazına bağlamaktır. Tahmin yapılarak herhangi bir parça değiştirilemez, arıza konusunda herhangi bir tespit yapılamaz.

Motor arıza lambasının gerçek varlık sebebi ise motorda meydana gelen sıra dışı bir çalışma durumunda oluşan hatayı sürücünün fark edip ona göre davranması gerektiğini uyarı amaçlıdır. Egzozdan çıkan zararlı gazlarda meydana gelen artışın sürücü tarafından fark edilmesi ve ilk fırsatta bu sorunun en kısa zaman da giderilmesi sağlanmalıdır. Motor, araçtaki onlarca sensör (algılayıcı), aktivatör (uygulayıcı), elektronik donanım ve mekanik sistemlerin uyumlu bir şekilde ve problemsiz olması sayesinde çalışır. Tüm bunlardan herhangi birinde arıza çıkması durumunda, motorun çalışma sistemi bozulur ve motor arıza lambası yanar.

Nadir bir şekilde olsa da kimi zaman anlık ve geçici bir sorundan ötürü, motorun çalışmasında ve performansında bir sıra dışılık söz konusu olmamasına rağmen motor arıza lambası yanabilir. Sistemdeki parçalarda meydana gelen herhangi bir kısa süreli iletişim bozukluğu, temassızlık, Ecu’lar arası iletişimlerde anlık kesinti vb. durumlarda da motor arıza lambası yanabilir. Sistem bu arızaları mantıksal bir sınavdan geçirir ve tekrar edip tekrar etmediklerine bakar. Bunun için birkaç test sürüşü yapılması gerekebilir ve arızanın devam etmemesi durumunda sistem arıza ışığını kendiliğinden söndürebilir. Bu sırada gerçekte neler olup bittiğini çözmek için aracın diyagnostik cihazına bağlanarak kontrol edilmesi gerekir.

Motor Arıza Lambası Nasıl Söndürülür?

Motor arıza lambası nasıl söndürülür sorusuna yanıt verecek olursak, arıza lambasını söndürebilmek için bilgisayarlı arıza tespit cihazına bağlatıp, arıza hafızasını silme (sıfırlama) işlemi uygulanması gerekmektedir. Arızanın silinme işlemi, arızanın kalıcı veya geçici bir durumda olmasına göre değişiklik gösterir. Aşağıda bu ayrım ve söndürülme işlemlerine kısaca değineceğiz.

arıza lambası

Arıza Lambası

Motorla ilgili olduğunda genel olarak sarı renkli bir motor şeklinde arıza lambasını yakmanızı sağlar. Arıza lambasına; MIL (Malfunction Indicator Light – Arıza Gösterge Işığı) da denir.

Bazen ikaz lambalarının sembolünün içerisinde motorunu kontrol et “Check Engine” şeklinde bir yazı belirebilir.

Arıza Kodlarının Özellikleri

Cihazda arıza kodları okunduğunda, arızanın özellikleri ile ilgili detayları sunar.

  • Arıza Kodu: DTC arıza kodlarıdır. Rakam ve harflerden oluşur.
  • Arızanın Kısa Açıklaması: Burada arızanın ne demek olduğu kısa bir şekilde açıklanır.
  • Current: Aktüel, anlık olarak geçerli arızalar. Bu arızanın hala devam etmekte olduğunu belirtmektedir
  • Pending: Beklemede. Arızanın ortaya çıktığını ama ancak devam edip etmediğini halen test edildiği arıza türüdür. Pending’deki (beklemedeki) arıza, zamanla ya geçmiş arızalar ya da current (geçerli) arızalar sınıfına geçirilir.
  • History: Geçmiş arıza. Bu arızalar geçmişte meydana gelmiş olan arızalardır ve arıza kodunu hafızasına kaydeder ama şu an da devam etmez. Bu arıza elle silinebilir veya sistem arızayı zamanla liste ekranında kendiliğinden kaldırabilir.
  • Geçici Arıza: Bazı arıza, elektronik anlık bir uyumsuzluk veya anlık bir durum sebebiyle yanar, arıza bir seferden başka tekrar etmez, buna geçici arıza denir, bu arıza bilgisayarlarla silinerek bir daha tekrar edilmemesi sağlanır. Bazı modellerde ECU yazılımı sayesinde bunun geçici bir arıza durumu olduğu anlaşılır ve kendi kendiliğinden söndürülür. Bu durum için ECU, motorunun çalışmasını saat, devir sayısı ve sefer – yolculuk sayısı bakımından devam ettirir; eğer hata tekrarlanmaz ise arıza ışığı söndürülür. Bazı otomobil modellerinde diyagnostik yazılımları daha arıza kaydını silerken bu arızanın kalıcı bir arıza olduğunu belirtir ve silmeyi reddeder. Arızayı sildikten sonra hızlı bir şekilde arızanın silinip silinmediğini ölçer ve eğer kalıcı arıza durumu söz konusu ise arıza durumunu tekrar getirir.
  • Kalıcı Arıza: Bu arıza türü geçici olmayan ve halen devam eden bir arıza sorunu olduğu anlamına gelir, silinse bile geri gelir veya silinme işlemini kabul etmez. Bunun anlamı şudur, arızanın nereden kaynaklı olduğunu bulup sorunu çözmeden bu arıza kaybolmayacaktır. Bu durumda önce arızalı parça veya sisteme tamir-değişim işlemi yapılır, daha sonra arıza hafızası tekrar silinir. Normal olarak da arızanın hafızasının silinmesi beklenir, arıza tekrar gelmiyorsa veya bir belirtisi yoksa sorun ortadan kalkmıştır. Fakat yine de araç mutlaka yol sürüş testine çıkarılmalı ya da motor arızanın tipine göre çeşitli durumlarda çalıştırılıp, arızanın geri gelmediğinden, arıza lambasının yanmadığından emin olunmalıdır.

Motor Arıza Lambasının Yanması

Motor arıza lambası, motorda sıra dışı bir durum veya arıza olması durumunda yanacaktır. Motor arıza lambasını en sık yakan sensörler; genel olarak lambda (oksijen) sensörü veya vuruntu sensörüdür. Lambda sensörü daha çok yakıt-enjeksiyon ve hava-yakıt karışımı problemleri ve yanma kalitesi ile ilgili sorunlarda aracın arıza lambasını yakar. Vuruntu sensörüyse daha çok ateşleme arıza sorunu ile ilgilenir.

Motor Arıza Lambasının Yanıp Sönmesi

Motor arıza lambası nasıl söndürülür konumuzun sonuna gelmeden önce bir konuya daha değinmekte siz okurlarımız için fayda olacaktır. Eğer sarı renkli motor arıza lambası yanıp sönüyorsa, motorun çalışma durumu ile ilgili ciddi bir sorun var demektir. Motor kontrol ünitesi (ECU) ışığı yakıp söndürürken, motoru arıza moduna geçirir. Arıza modu, motorun herhangi bir hasar veya zarar görmemesi için ECU’nün kullandığı bir acil durum stratejisidir.

Motorun çalışmasını düzeltmeye çalışır, bu işlemi gerçekleştirirken ateşleme avansını ve enjeksiyonu değiştirebilir, motor devrine bir sınır koyar. Motor gücünü de belirli bir düzeye sınırlandırır ve gaz isteğini de ihmal edebilir. Bazen aracı stop edip tekrar çalıştırmak aracın bu durumdan kurtulmasını ve çıkmasını sağlayabilir. En kısa süre içerisinde ise servise gidilip sorunu kaynağının bulunup hızlı bir şekilde çözülmesi gerekmektedir yoksa motora büyük hasarlara sebep olabilir.

  • Bilgisayarlı Diyagnostik (Arıza Tespit) Cihazı: Her tür otomobil markasının kendisi için özel olarak yazılımını geliştirdiği, arıza kodlarının da okunduğu, arıza kodunun hemen yanında da açıklamasının yer aldığı, arızaların olası sebeplerinin ve kontrol edilmesi durumu olan veya gereken parçaların belirtildiği, hatta ne yapılacağını ve nasıl yapılacağını da içerebilen yönergelerin olduğu sistemdir. Otomobil kablosunun bağlantısını sağlayan (OBD ucu) her zaman için standarttır, soket yapısı da her araç için aynıdır ama diğer her türlü parça malzeme sistem bir birin den oldukça farklıdır.

Sonuç olarak bu şekilde bir durumla karşılaşırsak en kısa zamanda yetkili bir servise gidip bakım yaptırılması gerekmektedir. Bu durum eğer umursanmaz ise daha büyük sorunlara yol açarak hem size hem da aracınıza büyük hasarlar vermenize sebep olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.