Dolar 32,4796
Euro 34,8400
Altın 2.451,45
BİST 9.870,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Organik Saç Ekimi Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Organik Saç Ekimi Hakkında Bilinmeyen Gerçekler
A+
A-

Organik Saç Ekimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Organik saç ekimi son yıllarda popüler olmaya başlayan bir saç ekimi tekniği uygulamasıdır. Organik saç ekimi tam olarak nedir, nasıl yapılır ve saç ekimi sektöründe dünyadaki rolü nerededir soruları merak edilmektedir. Organik saç ekimi ile ilgili olan bütün bu soruların cevaplarını bilimsel araştırmaların ışığında aydınlatmaya çalışacağız.

Organik Saç Ekimi Nedir

Saç Ekiminde KökHücre Tedavisi ile İlgili Çalışmalara İmza Atan Dr. Coen Gho

Organik Saç Ekimi Nedir?

Organik saç ekimi, hastaların kendi vücutlarındaki yağ dokularından alınan kökhücreler kullanılarak saç ekimi işleminin uygulanmasına denir. Bu nedenden ötürü organik saç ekiminin diğer adı kökhücre saç ekimidir. Organik saç ekiminde kullanılan kökhücrelerin aynı zamanda terapi niteliğinde de kullanıldığı bilinmektedir. Kökhücreler bu saç ekimi tekniğinin en önemli ayrıntısıdır.

Kökhücreler üzerinde yapılan çalışmaların neticesinde saç ekimi için kesin bir dil ile daha iyi sonuçlar veriyor demek mümkün değil. İtalya’da 2017 yılında yayınlanan bir araştırmada kökhücre saç ekiminin gerçekten umut vaat edici olduğu söylenmekteydi. Yapılan araştırmaya göre 23 haftalık bir tedavinin ardından kökhücre saç ekimi sadece %29 oranında başarı göstermektedir. Bu başarı oranı çok daha uygun ve uygulanması kolay P.R.P ve Mezoterapi ile de sağlanabildiğini belirtmek gerekir. Bu araştırmada yaşları 38 ile 61 arasında olan ve erkek tipi saç dökülmesi bulunan 11 hasta üzerinde çalışılmış. Çalışmanın sonucunda da kökhücreli saç ekimi yapılan alanda saç yoğunluğunda gözle görülür bir artış gözlemlenmiştir. Esasen baktığımızda kökhücre ile saç ekimi alanındaki çalışmalar 1996 yıllarının başlarına dayanmaktadır. Ancak bu yöntemin günümüzde popüler olma sebebi teknolojinin gelişmesi ve imkanların ulaşılabilir olmasıdır.

Organik Saç Ekimi Nasıl Yapılmaktadır

Organik Saç Ekimi İçin Alınan KökHücreler

Organik Saç Ekimi Nasıl Yapılmaktadır?

Organik saç ekimi her ne kadar yeni bir saç ekimi tekniği olarak anılsa da aslında bir saç ekimi tedavi yöntemidir. Temel anlamda bakıldığında günümüzde yalnızca iki saç ekimi tekniği bulunmaktadır. Bunlarda birisi FUT (güncelliğini yitirdiği için artık pek uygulanmamakta) saç ekimi tekniği diğeri ise FUE saç ekimi tekniğidir. FUT tekniğinde donör alandan saç kökleri şerit halinde kesilerek alandan çıkarılmaktadır. FUE tekniğinde ise operasyonda herhangi bir kesim işlemi uygulanmadan saç köklerinin tek tek çıkartıldığı görülmektedir.

Bu iki temel tekniğin üzerine geliştirilen ve geliştirilmeye devam edilen diğer teknikler esasen uygulamada ki farklılıklardır. Organik saç ekimi tekniğinde de saç kökleri donör alandan FUE tekniği kullanılarak alınmaktadır. Organik saç ekiminin buradaki tek farkı hastanın alıcı alanına saçlar ekilmeden önce hastanın yağ dokusundan alınan kökhücrelerin nüfuz edilmesidir. Bunun sonucunda da ekilecek olan saç kökleri için alıcı bölgede daha sağlıklı bir yer hazırlanması hedeflenir. Ancak her operasyonda olduğu gibi saç ekimi operasyonlarında da işlemlere başlamadan önce hastaya lokal ya da genel yapılan anestezi olduğu için %100 organik bir sürecin varlığından bahsetmek pek mümkün görünmemektir.

Organik Saç Ekimi ve Kök Hücre Tedavisinin Dünyadaki Rolü

Organik Saç Ekimi ve KökHücre Tedavisinin Dünyadaki Rolü

Hiç şüphesiz Türkiye sahip olduğu başarılı doktorlarımız sayesinde saç ekimi sektöründe dünyada çok önemli bir konuma sahiptir. Saç ekimi alanında yapılan AR-GE çalışmalarını sürdürmekte ve geliştirdikleri yeni inovasyonlar sayesinde her zaman bir adım önde olmayı başarmaktadır. Organik saç ekimi tüm dünyada üzerine çalışılan bir tedavi yöntemidir. Sizlere öncesinde de bahsettiğimiz üzere çalışmalar umut vadetmesine rağmen henüz çok yüksek başarı oranı gösterememiştir.

Saç ekimi için uygulanan tedavi yöntemleri arasında en bilinen iki yöntem mezoterapi ve P.R.P tedavilerdir. Aynı zamanda saç dökülmesi yaşayan bazı hastalar saç ekimine başvurmadan onaylı ilaçları kullanarak da tedavilerine devam etmektedir.

Amerika Birleşik Devletlerinde Organik Saç Ekimi Yasak!

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), saç dökülmesi için onaylı 2 ilacı bizlere göstermektedir. Bunlar saç dökülmesini önleyen Minoxidil ve Finsterid’dir. FDA’ya göre saç dökülmelerinde organik saç ekimi yani kökhücre tedavisi henüz onaylanmadı. Bundan dolayı FDA tarafından onaylanmayan kökhücre (organik) tedavileri sunan saç ekimi kliniklerinin hastalarına sonuçlar ya da başarı oranları ile ilgili garanti vermesi yasak. Elbette kökhücrelerin saç ekiminde ve saç dökülmesinde kullanılması her ne kadar umut vaat edici bir gelişme olsa da çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir.

Organik saç ekiminde kullanılan kökhücre tedavisinin iki şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Bu yöntemler;

  1. Hastaların donör alanından alınan saç foliküllerinin etrafındaki kökhücrelerin kullanılması,
  2. Hastanın yağ dokusundan alınan kökhücrelerin kullanılması,

şeklinde gerçekleştirilmektedir. İki tedavinin birbirinden farklı sonuçlar verdiğini unutmamak gerekir. Yapılan çalışmalar özellikle birinci tedavi üzerinde odaklanmış olup verdiğimiz başarı oranları da bu yöntemin kullanıldığı çalışmalar sonucu ortaya çıkan başarı oranıdır. Yağ dokusundan alınan kökhücrelerin kullanılması halen araştırma aşamasındadır. İlk tedavinin temel esasları ise şu şekilde gerçekleşmektedir. Hastanın donör alanından dermal papilla hücreleri alınır. Ardından bu hücrelerde bulunan kökhücreler saç ekiminin gerçekleştiği alana aktarılır. Dermal papilla hücrelerinde bulunan kökhücrelerin bu bölgede iyileşme sürecini arttırması ile tedavi tamamlanmış olur.

Organik Saç Ekiminin Bilinen Avantajları

Saçın Büyüme Fazları

Organik Saç Ekiminin Bilinen Avantajları

Saç ekimine yeni bir bakış açısı ile yaklaşan organik saç ekiminin avantajları esasen kökhücre tedavilerinin hastalara bahşettiği faydalardan gelmekte olduğu bilinmektedir. Kökhücreler bilindiği üzere vücudumuzda çok önemli bir role sahiptir. Kökhücreler, vücudumuzun gündelik çalışmasını devam ettirmeden sorumlu olan hücreleri üretir ve yenilerler. Saç ekiminde kullanılan kökhücrelerde ekim sonrası kişilerde hücre yenilenme hızını belli bir oranda nispeten de olsa arttırarak iyileşme sürecinin hızlanmasına katkı sağlar.

Diğer bir açıdan bakıldığında, kökhücre tedavisi saç dökülmesi görülen alanda uygulandığında bölgedeki saç döngüsü fazlarında da bir iyileşme artışı sunduğunu göstermektedir. Bu artış, saç döngüsündeki telojen fazından anajen fazına geçiş sürecinde yaşanmaktadır. Telojen fazı saçların bekleme dönemidir ve 3 ile 4 ay arası sürmektedir. Anajen fazı ise saç köklerinde bulunan hücrelerin aktif bir şekilde saç üretimi yaptığı fazdır.

Organik saç ekiminde kullanılan kökhücreler ekim yapılan alanda belirtildiği gibi iyileşme sürecini kısaltmaktadır. İyileşme sürecini kısaltan bir diğer tedavi yöntemi ise P.R.P tedavisidir. Bu iki tedavinin aralarındaki en büyük fark organik saç ekiminde hastaya enjekte edilen kökhücre operasyon sırasında uygulanırken, P.R.P tedavisinde hastaya enjekte edilen zenginleştirilmiş plazma operasyon sonrası uygulanmaktadır.

Organik Saç Ekiminin Yan Etkileri

Organik saç ekiminin olası yan etkileri hakkında elimizde çok fazla bilgi bulunmamaktır. Ancak herhangi bir tıbbi operasyonda olduğu gibi organik saç ekiminde de birtakım kanama ya da enfeksiyon riski bulunmaktadır. Enfeksiyon ve kanama riskleri hastadan hastaya değişebilmektedir. Bundan dolayı operasyon için hastanın tüm tetkikleri tam ve doğru bir şekilde yapılmalıdır.

Aynı zamanda organik saç ekiminde bir diğer görülebilecek yan etki hastadan alınan yağ dokusundan kaynaklanan komplikasyonlardır. Nadir de olsa bu bölgelerin altında bulunan sinirlerde ya da arterlerde küçük hasar riskleri yok değildir. Bu riskler genelde liposuction operasyonlarında görülen riskler ile benzerlik göstermektedir.

Organik Saç Ekimi Fiyatları

KökHücreler

Organik Saç Ekimi Fiyatları

Organik saç ekimi fiyatları elbette birtakım faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Greft sayısına bağlı değişiklikler bazı saç ekimi kliniklerinde fiyatların oynamasında rol oynayabilmektedir. Bundan dolayı ortalama bir fiyat verdiğimizde organik saç ekiminin fiyatları yaklaşık 10.000 TL ile 20.000TL arasındadır. Tekrar belirtmek isteriz ki fiyatta her an dalgalanmalar olabileceği için değişiklik gözükmesi olağan bir durumdur.

Kaynaklar

https://misuse.ncbi.nlm.nih.gov/error/abuse.shtml

https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/fda-warns-about-stem-cell-therapies

https://www.haarstichting.nl/uploads/pdf/HaarStamcel%20Transplantatie%20Bijlage%2001.pdf

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.