Dolar 32,5696
Euro 34,9113
Altın 2.423,36
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

2 Yıllık En İyi Bölümler Sınav Öncesi Üniversite Rehberi

2 Yıllık En İyi Bölümler Sınav Öncesi Üniversite Rehberi
A+
A-

2 Yıllık En İyi Bölümler

2 yıllık en iyi bölümler hangileri sorusu üniversite sınavı sonuçlarını öğrenen adaylar ve ailelerince sıkça araştırılıyor. 2020 üniversite sınavı sürecinin başladığı şu günlerde İyi bir üniversitede eğitim almak isteyen öğrenciler üniversite puanlarına göre 2 yıllık ön lisans üniversite için tercih yapacak. 2020 yılı için 2 yıllık bölümler içerisinde gelir ve iş olanakları en iyi, geleceği parlak bölümler hakkında tercih sürecinde rehber niteliğinde bir makale hazırladık.

Üniversite hazırlık döneminde öğrenciler genellikle 4 yıllık bölüm tercih etme eğiliminde olsa da 2 yıllık önü açık bir bölüm okuyarak rahatlıkla yüksek bir maaşla iş bulabilirsiniz. Üniversite sınavına hazırlık sürecinde, daha verimli bir çalışma için öncelikle hedeflerinizi belirlemeniz gerekiyor. Hangi alandan, hangi puan türü ile alacak bölüme hazırlanacağına karar verirken, o alan ile alan bölümleri incelemeni tavsiye ediyoruz. Kendi özelliklerine ve hedeflerine göre bir alan seçimi yapabilirsin. Aşağıdaki listemizde, 2 Yıllık En İyi Bölümler yer alıyor. 2 yıllık bölüm meslekleri, size alan tercihiniz esnasında iyi bir fikir verebilir.

En Çok 2 Yıllık Sağlık Bölümleri Tercih Ediliyor

En Çok 2 Yıllık Sağlık Bölümleri Tercih Ediliyor

Ön lisans tercihlerinde sağlık programlarına ilgi yoğun oldu. Tercih döneminin ilk altı gününde YÖK Atlas Sisteminin kullanım istatistikleri incelendiğinde iki yıllık ön lisans programlarında ilk üç sırada “İlk ve Acil Yardım, Anestezi ve Bilgisayar Programcılığı” yer aldı. Onları sırasıyla “Adalet, Ağız ve Diş Sağlığı, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri” gibi programlar takip etti.

Geçtiğimiz yıl 8. Sırada yer alan Bilgisayar Programcılığı bölümünün bu yıl 3. Sıraya yükselmesi dikkat çekti. Listede Aşçılık 13, Grafik Tasarımı 17, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik 21 ve Mekatronik programı 28. sırada yer aldı. YÖK Atlas Sistemini kullananların en çok incelediği ön lisans programları arasında sağlık programlarının fazlalığı gözlemlendi. Listenin ilk on sırasında geçtiğimiz yıla benzer bir şekilde yedi adet ön lisans sağlık programı yer aldı.

Hem lisans hem de ön lisans programlarında sağlık alanındaki bölümlerin ön plana çıktığı tabloya, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar programcılığı, yazılım mühendisliği bilgi güvenliği teknolojisi programlarının sıralamalarda önemli yerlerde yer alması, adayların yakın bir zamanda YÖK tarafından ilk kez başlatılan “Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm” ve geleceğin meslekleri çalışmaları kapsamında ülkemizdeki dijital dönüşüm ile ilgili gelişmelere kayıtsız kalmadığına işaret ediyor.

2 Yıllık En İyi Bölümler Listesi

İlk ve Acil Yardım Bölümü

1) İlk ve Acil Yardım Bölümü

Hastane öncesi, hasta ya da yaralıya acil bakım ve kurtarma ile ilgili verebilmek, dikkatli ve soğukkanlı olmak, uygun iletişim becerisiyle hasta veya yaralının durumunu tespit etmek ve doğru tıbbi müdahaleyi uygulamak önem teşkil etmektedir. Tüm bunların yapılabilmesi için iyi eğitim almış ilk ve acil yardım/paramedik çalışanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

İlk ve Acil Yardım Programında Alınan Dersler Nelerdir?

İlk ve Acil Yardım Programında verilen dersleri sizler için listeledik. Elbette bu dersler üniversitelere göre ufak değişiklik gösterebilmektedir. Toplamda 4 yarıyıl boyunca bu bölümde alacağınız derslerin detaylı bir listesi ile karşınızdayız.

  • Birinci yarıyılda verilen dersler; Anatomi, Fizyoloji, Tıbbi Terminoloji, Acil Hasta Bakımı I, Acil Sağlık Hizmetleri I, Üniversite Kültürü I, Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Türk Dili I, İngilizce I
  • İkinci yarıyılda alınan dersler; Temel Farmakoloji, Acil Hasta Bakımı II, Resusitasyon, Acil Sağlık Hizmetleri II, Üniversite Kültürü II, Sağlık Kurumlarında İletişim, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili II, İngilizce II.
  • Üçüncü yarıyılda alınan dersler; Travma, Acil Hasta Bakımı III, Mesleki Uygulama I, Beden Eğitimi ve Vücut Geliştirme I, Meslek Etiği.
  • Dördüncü yarıyılda alınan dersler; Acil Arama Kurtarma Çalışmaları, Mesleki Uygulama II, Sağlık Hukuku, Beden Eğitimi ve Vücut Geliştirme II, Yaz Stajı.

İlk ve Acil Yardım Programı Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir?

Öncelikle bu programdan mezun olanlar ön lisans diploması alarak “Paramedik” unvanını alıp, hastanelerin acil servislerinde, 112 merkez ve istasyonlarında, ambulans hizmetlerinde çalışabilmektedir. Sağlık Bakanlığının yayımladığı acil servisler, 112 merkezleri ve ambulans hizmetleri yönetmeliklerinde bu bölüm mezunlarının çalıştırılmasını koşul koyan tanımlar ve yasal maddeler mevcuttur.

Anestezi Bölümü

2) Anestezi Bölümü

Anestezi, ameliyat esnasında hastanın vücuduna yapılacak olan tıbbi müdahalelerden acı çekmemesi adına gerçekleştirilen ameliyat öncesi uyuşturma ve uyutma operasyonuna verilen addır. Anestezi işlemi genel olarak anestezi uzmanları tarafından gerçekleştirilse de bu süreçleri hazırlayan, yeri geldiğinde ise bu süreçleri uygulamakla yükümlü olan anestezi teknikerlerinin de bulunması esastır. İşte bu ara elemanların yetişmesini sağlayan eğitim programı da anestezi bölümüdür. Anestezi bölümü 2 yıllık bir ön lisans bölümüdür ve bu bölümden mezun olduğunuz takdirde “anestezi teknikeri” olmaya hak kazanırsınız. Hemen hemen de her üniversitede bulunan bir bölüm olduğunu söyleyebiliriz. Anestezi bölümünden mezun olduktan sonra ise, çalışma alanı konusunda ise sağlık sektöründe kendinize yer bulabilirsiniz. Elbette çok fazla talep gören bir alandır lakin bu bölümü okuduğunuz takdirde sadece bir alanda çalışabileceğinizi bilmenizde fayda var.

Bilgisayar Programcılığı Bölümü

3) Bilgisayar Programcılığı Bölümü

Bilgisayar programcısı, yazılım kodlarını bilgisayarın izleyebileceği mantıksal bir diziye dönüştüren programlar yazar. Bunu, C++ ve Python dahil olmak üzere çeşitli dillerde yazılım programlarını kullanarak yapmaktadır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler mesleki anlamda kazandıkları unvan “Bilgisayar Program Teknikeri” olmaktadır. Yapabilecekler işler ise mezun olan öğrencinin tercihine bağlı bir şeydir. Bölümden mezun olduktan sonra bilgisayar programcılığı yapmak zorunda değilsiniz, bu bölümün alt kısımlarını da yönelebilirsiniz. Örneğin; mobil programlama veya masaüstü uygulama geliştiricisi olabilirsiniz.

Bilgisayar programcılığı bölümünden mezun oldunuz ve ancak daha fazlasını öğrenmek ya da bu alanda daha farklı bir bölüme geçiş yapmak isteyebilirsiniz. İşte DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile bilgisayar programcılığı bölümünden geçiş yapabileceğiniz bölümler listesi:

  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri
  • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
  • Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği
  • Bilgisayar – Enformatik
  • Bilişim Sistemleri Mühendisliği
  • Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
  • Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
  • Uzay Mühendisliği
  • Yazılım Mühendisliği
  • Bilgisayar Programcılığı (İnternet)
  • Bilgisayar Programcılığı (Mobil)

Adalet Bölümü

4) Adalet Bölümü

Aslında adalet, toplum içindeki hak ve sorumluluklarımızı bilmek, kendimiz için daha yaşanabilir bir dünya oluşturmak demektir. 2 Yıllık Adalet bölümünde okuyan öğrencilere hukuk ve adalet alanındaki neredeyse her şey öğretilmektedir. Adalet Bölümünün iş imkanlarını bir kenara bıraksak dahi, bu bölümden mezun olduğumuzda hayatımıza çok şey katmış olacağız.

Adalet Bölümü hem örgün eğitim veren üniversitelerde hem de Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinde Sınavsız İkinci Üniversite kapsamında okutulmaktadır. Şayet Adalet Meslek Lisesi mezunu iseniz 2 Yıllık Adalet bölümüne sınavsız geçiş hakkı ile geçme şansınız var. Yahut herhangi bir üniversite öğrencisi iseniz veya mezun durumda iseniz AÖF Adalet bölümünü sınavsız ve puansız olarak okuyabilirsiniz.

Adalet bölümü savcı ve hakim yardımcıları yetiştirmek amacıyla 2 yıllık ve AÖF olarak açılmış bir bölümdür. Adalet mezunları iş olanakları açısından geniş bir yelpazeye sahiptir. Farklı kurumlarda farklı pozisyonlarda çalışmaları mümkündür. Adalet Mezunların görev aldıkları yerler genellikle şunlardır:

  • Mahkemelerde Yazı İşleri Müdürü olarak çalışabilirler.
  • Mübaşirlik yapabilirler.
  • Zabıt Katipliği görevinde bulunabilirler.
  • İcra Müdür Yardımcısı olabilirler.
  • Avukatlık veya Hukuk bürolarında çalışabilirler.

Adalet bölümünü başarı ile bitirenlere Adalet Meslek Elemanı unvanı verilmektedir. Yukarıdaki başlıkta da belirttiğimiz gibi Adalet mezunlarının çalışabildiği alanlar geniştir. Dolayısı ile atanılan her görev için genellikle farklı maaşlar alınabilmektedir. Yazı İşleri Müdürü olarak çalışanlar 5.000 TL’ye kadar maaş alabilirken, sıradan bir Adalet meslek elemanının maaşı 3.500 TL civarındadır.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü

5) Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü

Sivil Havacılık sektörü gün geçtikçe büyümeye devam etmekte ve uluslararası havacılıkta uçuş emniyeti giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Dünyada havayolları tarafından taşından yolcu sayısı hızla artmaya devam etmekte olup ve bu artışlar sonucunda yeni havayolları türemekte ya da havayolları daha çok destinasyon sağlamaktadır. Rekabetin oldukça çoğaldığı havacılık sektöründe;

  • Çabuk / kavramsal düşünebilen ve karar verebilen,
  • Operasyonel düzeydeki faaliyetlere uygun,
  • Acil durum kuralları ve ilk yardım konularında bilgi sahibi,
  • Yolcu ilişkileri ve iletişim becerileri oldukça yüksek,

Personel ihtiyacı günden güne artmaktadır. Yeni başlayan tecrübesiz bir Kabin Memuru 3.500 TL gibi bir maaş ile başlar. Tecrübe sahibi olup kendinizi geliştirip rütbe atladığınız takdirde aylık ücretiniz 15.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Kabin Hizmetlerinde çalışmanın sizlere getirdiği avantajlar da bulunmaktadır;

  • Birçok sosyal ve maddi avantaj sağlanır, ekstra uçuşlarda ekstra ücret alınır.
  • Şahsi uçuşlarınızda kullanacağınız biletlerin sadece vergilerini ödersiniz.
  • Üç ayda bir ikramiye alırsınız (Çifte Maaş).
  • Birçok Havayolu Şirketinde iş bulabilirsiniz, çok nadir de olsa bazı kabin memurları havaalanında (yerde) da çalışmaktadır.

Ülkemizde de gelişmekte olan havacılık sektöründe işçi ihtiyacı bulunmaktadır. Gereklilikleri yerine getirdiğinizde yani; İngilizceyi ana diliniz gibi bilmeniz, fiziksel şartlar ve ekstra kendinizi geliştirmeniz neticesinde iş bulmanız gayet olasıdır. Sizler için daha önce hazırladığımız Dünyanın En İyi Üniversiteleri yazımızı da okuyabilirsiniz.

YORUMLAR

  1. Serkan dedi ki:

    Anestezi mi paramedik mi hangisini önerirsiniz