Dolar 32,5877
Euro 34,8539
Altın 2.496,12
BİST 9.657,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

Casper Bios Tuşu

Casper Bios Tuşu
A+
A-

Casper Bios Tuşu Hangisi?

Casper Bios Tuşu hakkında bilgi vermeden önce günümüzdeki akıllı dünyanın vazgeçilmez aletlerinden olan bilgisayarlardaki bios tuşunun görevinden, kullanım gerekliliğinden bahsetmekte büyük fayda olacaktır. Bu yüzden ana başlığımızdaki yazımıza geçmeden önce dilerseniz kısaca Bios tuşunun ne olduğu ve ne işe yaradığı hakkında kısa bir bilgilendirme verelim.

Bios Nedir, Ne İşe Yarar?

BIOS, kişisel bir bilgisayarın mikro işlemcisini açtıktan sonra bilgisayar sistemini başlatmak için kullandığı programdır. Ayrıca, bilgisayarın işletim sistemi ile sabit disk, video bağdaştırıcısı, klavye, fare ve yazıcı gibi takılı aygıtlar arasındaki veri akışını da yönetir. BIOS’un açılımı Basic input/output system yani temel giriş / çıkış sistemidir. BIOS tuşu özellikle Casper bilgisayarlarda bazen zorlu olabiliyor. Endişelenmenize gerek yok yazımızda BIOS ile ilgili merak ettikleriniz, bilgisayarınızda nasıl bulacağınız ve açamadığınız takdirde neler yapabileceğiniz sizler için yazımızda yer almakta.

BIOS Nedir?

Casper Bios Tuşu detaylarına geçmeden önce, BIOS’un ne olduğuna bir göz atalım. BIOS bilgisayarınızın ayrılmaz bir parçasıdır. Bazen işletim sistemi üreticisi veya satıcısı tarafından önceden kurulabilir veya kullanıcı tarafından kurulabilir. BIOS, silinebilir bir programlanabilir salt okunur bellek (EPROM) yongası üzerindeki mikroişlemciye erişilebilen bir programdır. Bilgisayarınızı açtığınızda, mikroişlemci kontrolü EPROM’dan her zaman aynı yerde bulunan BIOS programına geçirir. BIOS bilgisayarınızı başlattığında, önce tüm eklerin yerinde ve çalışır durumda olup olmadığını belirler ve ardından işletim sistemini veya anahtar bölümlerini bilgisayarınızın rastgele erişim belleğine (RAM) sabit diskinizden yükler.

BIOS ile işletim sisteminiz ve uygulamaları, bağlı giriş / çıkış aygıtları hakkında tam bilgileri mesela donanım adreslerini bilmek zorunda kalmaz. Cihaz detayları değiştiğinde, sadece BIOS programının değiştirilmesi gerekir. Bazen bu değişiklik sistem kurulumunuz sırasında yapılabilir. Her durumda, işletim sisteminizin veya kullandığınız uygulamaların değiştirilmesi gerekmez. Bu da kullanıcı için büyük bir kolaylıktır. Her ne kadar BIOS teorik olarak her zaman mikroişlemci ve G / Ç cihazı kontrol bilgileri ve veri akışı arasında aracı olmasına rağmen, bazı durumlarda BIOS, verilerin daha hızlı veri akışı gerektiren cihazlardan (video kartları gibi) doğrudan belleğe akmasını sağlayabilir.

BIOS’un Bilgisayardaki Görevleri Nelerdir?

Casper Bios Tuşu detaylı bilgilere yer vermeden önce isterseniz Bios’un bilgisayardaki görevinden kısaca bahsedelim. BIOS yazılımının birçok farklı görevi vardır, ancak en önemli görevi işletim sistemini yüklemektir. Bilgisayarınızı açtığınızda ve mikroişlemci ilk talimatını yerine getirmeye çalıştığında, bu talimatı bir yerden alması gerekir. İşletim sisteminden alamaz çünkü işletim sistemi sabit bir diske yerleştirilmiştir. Dolayısıyla bilgisayarınızı açtığınızda, BIOS bu talimatları verir. Bilgisayar açılırken BIOS’un yaptığı işlemler şu sırayladır:

  • Özel ayarlar için CMOS Kurulumunu kontrol eder.
  • Kesme işleyicilerini ve aygıt sürücülerini yükler.
  • Kayıtları ve güç yönetimini başlatır.
  • Açılışta otomatik sınama yani POST’u gerçekleştirir.
  • Sistem ayarlarını görüntüler.
  • Hangi cihazların önyüklenebilir olduğunu belirler.
  • Önyükleme sırasını başlatır.

BIOS Menüsü Neden Önemli?

Bios menüsü önemlidir çünkü format atmak için ona ihtiyaç duyarız. Bu sebepten ötürü Casper Bios Tuşu da aynı derece öneme sahip olmaktadır. Bios menüsü genel olarak format ayarları veya belli başlı güvenlik ayarları yapılırken kullanılır. Bu menü aynı zamanda bazı bileşen ayarlarının düzenlenmesi ya da kilitlerin açılması için de kullanılır.

BIOS Menüsü Nasıl Açılır?

Bios menüsüne girmek bilgisayar marka ve modellerine göre farklılık gösterebilir. Genel olarak Bios’u açmak için aynı yöntemler kullanılsa da bazen kullanılan tuşlar değişebiliyor. Bios menüsünü açarken en çok zorlanan ve şikayetlerin geldiği marka ise Casper’dır. Şimdi sizlere Casper Bios Tuşu ve nasıl açılacağını adım adım anlatalım.

Casper Bios Tuşu

Casper Bios Tuşu, Casper bilgisayarlarda bios menüsüne girmenizi sağlar ve bunun için iki yol vardır. Bunlardan ilk denenmesi gereken Casper Bios Tuşu, “F2” tuşu olmaktadır. “F2” tuşu işe yaramıyor ise de “Delete” tuşunu deneyin. Eğer bilgisayarınız Casper Nirvana modellerinden biri ise bios menüsünü açmak için “F2” tuşuna basmanız muhtemelen yeterli olacaktır. “F2” tuşu klavyenizin sol üstünde “Esc” tuşunun yanında 2. sırada yer alır. Gördüğünüz gibi Casper Nirvana Bios Tuşu da Casper’ın ana modelleri ile benzerlik göstermektedir.

Casper Bios Menüsüne Nasıl Girilir?

Casper Bios Tuşu ile Bios menüsüne ne şekilde gireceğimizi öğrendik. Bios kurulum yardımcı programı hem salt okunur bilgileri hem de özelleştirilebilecek ayarları içerir. Şimdi Bios Setup Utility programını kullanarak Bios’u nasıl yapılandıracağımızı görelim. Bu program menüsüne nasıl gireceğimizi, programa nasıl erişeceğimizi ve ayarları nasıl özelleştireceğimizi öğrenmek için tuşları nasıl kullanacağınızı anlatan aşağıdaki prosedürü takip edin.

  1. İlk olarak bilgisayarınız açıksa bilgisayarınızı kapatın, Windows sürümünüz Windows 8 veya üzeri ise yeniden başlatmak yeterli olacaktır.
  2. Açılan bilgisayarınızda Casper logosu gelmeden “F2” tuşuna kısa aralıklarla sürekli basın. Bilgisayarınız açılmaya başladıktan sonra “F2″ye basmak işe yaramaz, bu sebeple hızlı bir şekilde “F2” tuşuna basmanız gerekir.
  3. Sürekli “F2” tuşuna bastığınızda Bios menüsü genellikle açılır. Bios menüsü mavi renklidir, mavi renkli ekranı gördüğünüzde bios’unuzun açıldığından emin olabilirsiniz. Açıldığını fark etmemeniz mümkün değildir.

Bu işlemlere rağmen Bios menüsü açılmaz ve bilgisayarınız her zaman açıldığı gibi açılmaya devam ediyorsa Casper Bios Tuşu farklı demektir. “F2” işe yaramıyorsa kullanmanız gereken tuş “Delete”dir. “Delete” tuşu klavyenizin sağ üst tarafında yer alır.

  1. Bilgisayarınızı yeniden kapatın veya Windos 8 üzeri bir sürüme sahipseniz yeniden başlatın.
  2. Bilgisayarınız açılırken Casper logosu çıkmadan önce bu sefer art arda Delete tuşuna basın. Unutmayın Casper logosu çıktıktan sonra basmak işe yaramaz eğer logoyu görürseniz bilgisayarınızın açılmasını bekleyip yeniden kapatın ve tekrar deneyin.
  3. Delete tuşuna art arda sürekli bastıktan sonra ana Bios menüsü ekranda açılacaktır.
  4. Bios menüsü açıldıktan sonra format atma, programları ayarlama gibi istediğiniz işlemi uygulayabilirsiniz.

bios menüsü açıldıktan sonra neler yapabilirim

BIOS Menüsü Açıldıktan Sonra Neler Yapabilirim?

Casper Bios Tuşu ile bilgisayarınız açılmadan Bios menüsüne erişim gerçekleştirdiniz, Bios menüsüne girdiniz fakat neyi nasıl yapacağınız konusunda tedirgin misiniz? O halde yazımızın kalan kısmı size yardımcı olacaktır. Bios menüsü açıldıktan sonra programlarda gezinmek için aşağıdaki klavye tuşlarını kullanın:

  1. Ana menü ekranlarını seçmek için sol ve sağ ok tuşlarını kullanın.
  2. Ekrandaki bir öğeyi seçmek için klavyedeki yukarı ve aşağı oklarını kullanın.
  3. Değiştirilecek öğeye gidin.
  4. Yapılandırılabilir veya bir alt seviyeye erişim sağlayan alanlar vurgulanır. Diğer tüm alanlar sadece okunur.
  5. Öğeyi seçmek için Enter tuşuna basın.
  6. Alt seçenek veya kullanılabilir seçenek alanlarının bulunduğu bir iletişim kutusu belirir.
  7. Bir alanı değiştirmek için yukarı veya aşağı ok tuşlarını veya + veya – tuşlarını kullanın.
  8. Bios ayarlarını özelleştirmeyi tamamladığınızda, Çıkış ekranına gidin.
  9. Çıkış seçeneklerinden birini seçin ve Giriş düğmesine basın.

Örneğin, yaptığınız değişiklikleri kaydetmek için, Değişiklikleri Kaydet ve Çık seçeneğini vurgulayın ve Giriş düğmesine basın.

Bios kurulum menüsünden çıktıktan sonra programlar, sunucu önyüklemesi yapar. Bios ayarlarında değişiklik yaptıysanız, bu değişiklikler sistem önyüklemesi için geçerlidir.

Bios Menüsü Açılmıyor Ya Da Tuşlar İşe Yaramıyor Ne Yapmalıyım?

Casper Bios Tuşu olan “F2” veya “Delete” tuşu işe yaramıyor veya basmanız gereken tuşlar bozuk diye basamıyorsanız, Bios menüsünü açabileceğiniz başka bir yol daha var. Bilgisayarınız açılırken herhangi bir tuşa basılı tutun. Bastığınız tuş, Casper Bios Tuşu olmasa bile basılı kaldığınızda tuş basılı kaldı hatası oluşturacaktır. Bilgisayarınızdan bu sırada bip sesi gelebilir, endişe etmenize gerek yok bu normaldir. Tuş basılı kaldı hatası Bios menüsünü açmanızı sağlar.

YORUMLAR

  1. Mehmet Ali Bahar dedi ki:

    Merhaba boot manager menüsünden çıkamıyorum yardım eder misiniz