Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Dünyanın En Büyük Ülkesi

Dünyanın En Büyük Ülkesi
A+
A-

Avrupa ve Asya’nın Buluştuğu Ülke Rusya

Dünyadaki doğal sınırlar ovaları, dağları ve denizleri ayırır. Siyasi sınırlar ise ülkeleri. Peki bu ülkelerden dünyanın en büyük ülkesi hangisidir? Dünyanın en büyük ülkesinin bu unvanı almasının pek çok sebebi var. Bu kategorileri yüz ölçümü, nüfus ve ekonomi olarak kısaca sayabiliriz. Şimdi sizlere yüz ölçümü bakımından dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya’dan bahsedeceğiz.

Rusya veya resmi adıyla Rusya Federasyonu, bir Kuzey Avrasya ülkesidir. Azerbaycan, Kazakistan, Çin, Estonya, Gürcistan, Ukrayna, Polonya, Finlandiya, Norveç, Moğolistan, Litvanya, Polonya, Kuzey Kore ve Letonya ile komşudur. Avrupa’nın en uzun nehri “Volga”yı ve en büyük gölü “Lodoga”yı sınırları içerisinde bulundurur. Ayrıca dünyanın en yüksek tepesi ve en derin gölü de bu ülkede.

Rusya Anayasası’na göre, ülke federal yarı başkanlık sistemli cumhuriyet ile yönetilmektedir. Başkan, devletin başı iken Başbakan ise hükümetin başıdır. Rusya Federasyonu çok partili temsili demokrasi ile yönetilmekte olup, federal hükümet yasama, yargı ve yürütme olarak bildiğimiz 3 temel erkten oluşur.

dünyanın en büyük ülkesi rusya federasyonu

Dünyanın En Büyük Ülkesi Rusya Federasyonu

Dünyanın en büyük ülkesinin başkenti Moskova’dır. Topraklarının tamamı Avrupa’da olan bu şehir ülkenin önemli ekonomik, politik, kültürel ve bilim merkezidir. Turistler tarafından da sıkça ziyaret edilen bu şehir Kızıl Meydan’ı ile ünlüdür. Şehir merkezinde on bir milyona yakın nüfus yaşar. Moskova, Global Şehir olarak kabul edilmiştir ve dünyanın en pahalı şehirlerinden biridir. Mimarisiyle ünlü metro hattına sahiptir. Ayrıca şehirde Tarih Müzesi, Bolşoy Tiyatrosu ve Lenin Mozolesi gibi önemli mekanlar yer alır.

Resmi dili Rusça’dır. Ancak ülkede yüz elliden fazla etnik grup vardır ve bu nedenle topraklarında yüzün üzerinde dil konuşulur. Bir nevi diller harmonisi olan ülkede toplumun %72’si Rusça konuşurken %12’ Belarusça konuşmaktadır. Bunların dışında İngilizce ve Almanca da çok konuşulan diller arasındadır.

Rusya 17.075.400 kilometre karelik yüz ölçümü ile dünyanın en büyük ülkesi unvanını taşır. Bu sayıyla Rusya dünya yaşam alanlarının sekizde birine sahiptir. Aynı zamanda Rusya 2014’te yapılan araştırmaya göre 144 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkeleri sıralamasında dokuzuncu sıradadır. Ekonomisi ile de Rusya, GSYİH’ya göre dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Dünyanın en büyük doğal gaz ve petrol üreticisi ülkesidir. Tanınmış beş nükleer silahlı devletten biridir ve dünyanın en büyük kitle imha silahına sahiptir. Rusya kelimenin tam anlamıyla bir üstünlük ülkesidir.

Kışları aşırı soğuktur, yazları sıcak ve kurak geçen karasal iklim hakimdir. Fakat topraklarının çok geniş alana yayılması sebebiyle yer yer iklim değişiklikleri görülür. Kuzeyden güneye sayacak olursak Rusya topraklarını soğuk tundra, nemli ormanlık, sıcak ve çöl ile astropikal olarak 4 iklim bölgesine ayırabiliriz.

dünyanın en büyük ülkesinde ekonomik durum

Dünyanın En Büyük Ülkesinde Ekonomik Durum

Yukarıda da söylediğimiz gibi Rusya ekonomisi oldukça güçlü ekonomilerden biridir. 21. yüzyılın başından beri yüksek iç tüketim ve siyasi istikrar ile desteklenen ekonomisi büyümeye devam ediyor. Büyüme özellikle zengin doğal kaynaklarına bağlıdır. Ayrıca Rusya çok gelişmiş bir silah sanayisine de sahiptir. Rusya’nın en üst askeri ihracatı hava savunma sistemlerinden, savaş uçaklarından, denizaltı ve gemilerden oluşmaktadır.

Rusya Federasyonu dünyanın büyük güçlerindendir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimî üyesi; G8, G20, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği, Avrasya Ekonomi Topluluğu, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Dünya Ticaret Örgütü ve de Bağımsız Devletler Topluluğu’na üye bir ülkedir.

Para birimi Rus Rublesi’dir. 1 TL ortalama 21 rubledir. Ayrıca Rusya dünyanın en büyük içici ülkeler listesinde 4. sırada yer almaktadır. Ülkede kişi başına yılda 18 litre alkol tüketimi düşüyor. Bu sayı uzmanların tehlike olarak saydığı sınırın iki katını eşit. Her yıl alkole bağlı olarak da beş yüz binden fazla ölüm yaşanmaktadır. Alfabesi ise “Kiril Alfabesi”dir. Çoğu güçlü yönüyle dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya ile ilgili derlediğimizin bilgilerin sonuna geldiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.