Dolar 32,3835
Euro 35,0225
Altın 2.326,63
BİST 9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Windows 10 Başlat Menüsü Açılmıyor Sorunu Nasıl Çözülür?

Windows 10 Başlat Menüsü Açılmıyor Sorunu Nasıl Çözülür?
A+
A-

 

Windows 10 Başlat Menüsü Açılmıyor

Yakın zamanda bilgisayarınızı Windows 10’a yükselttiğinizi varsayalım. Windows Başlat menüsü açılmıyor durumda olduğunu tespit ettiyseniz ve çok kullanışlı Arama özelliğini kullanamıyorsanız yalnız değilsiniz. Uzun süredir Windows kullanıcıları Başlat menüsünün önemini biliyor. Peki ya başlat menüsü aniden yanıt vermeyi keserse? Windows 10 Başlat menüsü açılmıyor ise ne yaparsınız? Endişelenmenize gerek yok. Bu sorunun tam nedeni, farklı PC ortamlarının kombinasyonlarına göre değişir. Yazımızda Windows 10 Başlat menüsü açılmıyor probleminizi çözecek farklı yöntemleri bulacaksınız.

windows 10 başlat menüsü açılmıyor tüm çözümler

 

Windows 10 Başlat Menüsü Açılmıyor Çözümleri

1. Yöntem Kapatın Açın

Bilgisayarla ilgili sorunlarda akla ilk gelen yöntem bilgisayarı kapatıp açmaktır. Aslında, çok sayıda durumda PC’nizle ilgili sorunları çözmek için yapmanız gereken tek şey budur.  Aynı zamanda en kolay yöntemdir. Bilgisayarınızı, birkaç kez yeniden başlatmayı deneyin ve bunun Windows 10 başlat menüsü açılmıyor sorununu çözüp çözmediğine bakın. Yapmaya üşeniyor olabilirsiniz, ancak bu yöntem işe yararsa birkaç dakika içinde kaldığınız yerden işlerinize devam edebilirsiniz.

2. Yöntem Windows 10’unuzu Güncelleyin

Genellikle bir sonraki Windows güncellemesi yayınlandığında böyle hataların çözülmesi söz konusudur. Microsoft, sürümlerini sürekli geliştiriyor ve değiştiriyor, bu nedenle sisteminizi güncel tutmanızda fayda var. Windows 10 sürümünüz büyük olasılıkla daha yeni sürümleri otomatik olarak yükleyecek şekilde ayarlanmış olacak, ancak bu gerçekleşmezse, güncelleştirmeleri Başlat menüsü olmadan bile kolayca kendiniz yapabilirsiniz.

Ayarları açmanın en kolay yolu klavyenizdeki Windows tuşunu (Ctrl’nin sağındaki) basılı tutmak ve aynı anda i tuşuna basmaktır. Herhangi bir nedenden dolayı Ayarlar, Başlat menüsünden açılmazsa, önce arama kutusuna tıklayıp ardından çark simgesine tıklayabilirsiniz ve bu da Ayarlar menüsünün açılmasını sağlayabilir.

Ayarlar uygulaması açıldıktan sonra Güncelle ve güvenliği tıklamanız gerekir. Sağ taraftaki ana bölmede, Güncellemeleri kontrol et seçeneğini veya İndir seçeneğini göreceksiniz. Buna tıklayın ve ardından Windows’un sunduğu güncellemeleri yükleyin. Güncellemeler tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir. Bunlara rağmen Windows 10 Başlat menüsü açılmıyor ise deneyebileceğiniz başka birkaç çözüm daha var.

3. Yöntem Hesabınıza Yeniden Giriş Yapın

Windows hesabınıza yeniden giriş yapmak, Windows 10 Başlat menüsünü açılmıyor sorunu için en kolay çözümlerden biridir. Hesabınıza yeniden giriş yapmak için aşağıdaki adımları izleyin.

  1. Klavyenizdeki Ctrl + Alt + Delete tuşlarına aynı anda basın. Çıkış yap’ı tıklayın.
  2. Şifrenizi girin ve tekrar giriş yapın.
  3. Başlat menünüzün açılıp açılmadığını kontrol edin.

Windows 10 Başlat menüsü açılmama sorunu tekrarlanmaya devam ederse, aşağıdaki diğer yöntemleri denemeniz gerekebilir.

4. Yöntem Yeni Bir Kullanıcı Hesabı Oluşturun

  1. Masaüstünüzdeki görev çubuğunu sağ tıklayın ve Görev Yöneticisi’ni tıklayın.
  2. Görev Yöneticisi penceresinin üstünde, Dosya seçeneğini ve ardından Yeni görev çalıştır seçeneğini seçin.
  3. Ardından powershell yazın. Bu görevi yönetici ayrıcalıklarıyla oluştur kutusunu işaretleyin. Tamam’ı tıklayın.
  4. PowerShell penceresinde, aşağıdaki komutu kopyalayıp yapıştırın ve klavyenizdeki Enter tuşuna basın:
  5. net kullanıcı newusername newpassword / add
  6. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve yeni kullanıcı hesabına giriş yapın.
  7. Başlat menünüz şimdi çalışmalıdır. Yeni hesabınızı Microsoft hesabı olarak değiştirebilir, dosyalarınızı ve ayarlarınızı aktarabilirsiniz.

5. Yöntem Ekran Kartı ve Ses Kartı Sürücülerini Tekrar Yükleyin

Çoğu Windows 10 kullanıcısı, özellikle de en son Windows güncellemesinden sonra  Windows 10 Başlat menüsünün açılmamasına ekran kartı sürücüsünün ve ses kartı sürücüsünün sebep olduğunu söylemektedir. Windows 10 Başlat menüsü açılmıyor sorunu için yapabilecekleriniz:

  1. Ekran Sürücüsü Güncelleyicisini indirin ve mevcut ekran kartı sürücünüzü uninstall edin yani kaldırın.
  2. Klavyenizde, Windows tuşuna (Ctrl’nin sağındaki) ve X’e aynı anda basın, Aygıt Yöneticisi’ni tıklayın.
  3. Ses, video ve oyun kumandasını çift tıklayın. Ses kartı sürücünüzü sağ tıklayın ve Cihazı kaldır öğesini tıklayın.
  4. Bu cihaz için sürücü yazılımını sil kutusunu işaretleyin ve Kaldır ‘ı tıklayın.
  5. Hem ekran kartı sürücünüzün hem de ses kartı sürücünüzün kaldırılmasından sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
  6. İlerlemek için, video ve ses kartı sürücünüzü güncellemeniz gerekir.

Video ve ses kartı sürücülerinizi güncellemek için iki alternatif yönteminiz bulumaktadır. Bunlar manuel ve otomatik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kısaca bunlara da bu konuda değinmekte siz okurlarımızın yararına olacaktır.

Manuel Sürücü Güncellemesi

Sürücülerinizi üreticinin web sitesine gidip en yeni doğru sürücü yazılımlarını arayarak manuel olarak güncelleyebilirsiniz. Bir laptop kullanıcısıysanız, doğru video sürücüsü için laptop üreticisine gitmeniz gerekir, çünkü ekran kartı üreticisinden gelen sürücüler laptoplarınız için ihtiyacınız olan özelleştirilmiş özellikleri içermeyebilir.

Otomatik Sürücü Güncellemesi

Sürücülerinizi manuel olarak güncellemek için zamanınız, sabrınız veya bilgisayar beceriniz yoksa, bunun yerine Driver Easy ile otomatik olarak yapabilirsiniz. Driver Easy, sisteminizi otomatik olarak tanıyacak ve tam ekran kartınız, ses kartınız ve Windows 10 sürümünüz için doğru sürücüleri bulacak ve bunları doğru bir şekilde indirip yükleyecektir.

  • Driver Easy’i indirin ve yükleyin.
  • Kolay Sürücüyü çalıştırın ve Şimdi Tara düğmesine tıklayın. Kolay Sürücü daha sonra bilgisayarınızı tarayacak ve sorunlu sürücüleri algılayacaktır.
  • Doğru sürümlerini otomatik olarak indirip kurmak için işaretli video ve ses kartının yanındaki Güncelle düğmesine tıklayın, bunu ÜCRETSİZ sürümde yapabilirsiniz veya sisteminizde eksik veya eski olan tüm sürücülerin doğru sürümünü otomatik olarak indirip yüklemek için Tümünü Güncelle’yi tıklayın. Fakat bu işlem, Pro sürümü gerektirir. Tümünü Güncelle’yi tıkladığınızda yükseltme yapmanız istenir

İşlemler sonunda başlat menünüzün çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Hala windows 10 başlat menüsü açılmıyor sorunu ile karşılaşmakta iseniz sizler için üç yöntemimiz daha bulunmakta.

6. Yöntem Microsoft Başlat Menüsü Sorun Gidericisini Çalıştırın

Açıkçası, Microsoft, Creators güncellemesinden sonra Başlat menüsünün çalışmadığını fark etti, bu nedenle denemeniz için Microsoft Başlat menüsü sorun gidericisini kullanıma sundular. Sorun giderici, Başlat Menüsü ve Cortana’nın doğru kurulup kurulmadığını ve kayıt defteri anahtarı izinlerinin ve veritabanı bozulmalarının yerinde olup olmadığını ve bunun gibi şeyleri kontrol eder. Bu sorun gidericiyi yükleyin ve Windows 10 Başlat menüsü açılmıyor sorununu çözüp çözemeyeceğine bakın. Sorun devam ederse, sonraki yöntemlere geçmelisiniz.

7. yöntem cortanayı yeniden yükle

7. Yöntem Cortana’yı Yeniden Yükle

Cortana Microsoft‘a ait sesli komut üzerine çalışan, sesinizi algılayarak size yardımcı olan bir sesli asistandır. Başlat menünüzün ve Cortana’nın çalışmamasının nedeni, bir şekilde yanlış yerleştirilmiş olmaları olabilir. Başlat menüsü özelliğini geri almak için yeniden yükleyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip edin.

  1. Masaüstünüzdeki görev çubuğunu sağ tıklayın ve Görev Yöneticisi’ni tıklayın.
  2. Görev Yöneticisi penceresinin üstünde, Dosya seçeneğini ve ardından Yeni görev çalıştır seçeneğini seçin.
  3. Ardından powershell yazın ve Bu görevi yönetici ayrıcalıklarıyla oluştur kutusunu işaretleyin. Tamam’ı tıklayın.
  4. Aşağıdaki komutu kopyalayıp yapıştırın ve klavyenizdeki Enter tuşuna basın.

Get-AppXPackage -Ad Microsoft.Windows.Cortana | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$ ($ _. InstallLocation) \ AppXManifest.xml”}

  1. Bu komut sizin bilgisayarınızda çalışmıyorsa, aşağıdaki komutu deneyin:

Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$ ($ _. InstallLocation) \ AppXManifest.xml”}

Orada, Cortana’nız yeniden başlatıldı. Artık Windows 10 Başlat menünüz açılıyor olmalı.

8. Yöntem Virüsten Koruma Programlarını Devre Dışı Bırakın veya Kaldırın

Norton, Kaspersky, AVG, Eset NOD32 veya Malwarebytes gibi antivirüs veya kötü amaçlı yazılımdan koruma programları yüklediyseniz, Başlat menünüzün çalışmamasına neden olup olmadığını görmek için bunları geçici olarak kapatmalı veya devre dışı bırakmalısınız. Antivirüs programları devre dışıyken Windows 10 Başlat Menüsü çalışmaya başlarsa, sorunu temelli çözmek için yazılım satıcısına başvurmalısınız.

Microsoft’un kendi kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı olan Windows Defender olduğunu unutmayın. Yüklenmiş başka virüsten koruma uygulamalarınız olsa bile otomatik olarak etkinleştirilir. Diğer virüsten koruma programlarınızı devre dışı bıraksanız bile, Windows Defender belirli bir süre boyunca laptopınızı korumaya devam eder, endişelenmenize gerek yok.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.