Dolar 32,5095
Euro 34,8071
Altın 2.486,95
BİST 9.559,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

12000 BTU Klima Kaç Metrekare Soğutur?

12000 BTU Klima Kaç Metrekare Soğutur?
A+
A-

12000 BTU Klimalar Kaç Metrekare Soğutuyor?

12000 BTU klima kaç metrekare soğutur, sorunsalı günümüz çağında klimalar için son derece önemli bir etken olmaktadır. Klimalar, yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında bir kurtarıcı gibi yardımınıza koşar. Kışın ise ortamı ısıtır yani klima hayatımızın önemli bir noktasında yer almaktadır. Klima alırken kaç metrekare soğutup kaç metrekare ısıtır diye her zaman merak eder ve ona göre kaliteli bir şekilde bir klima almayı hedefleriz. Ancak alacağımız klima ne kadar bir alana etki edeceğini bilmek kolay değil. O yüzden bu yazıyı okumanızda fayda bulunmaktadır.

BTU Ne Demek?

12000 BTU klima kaç metrekare soğutur, sorusuna yanıt vermeden önce bu soru içerisinde ki BTU kelimesinin ne anlama geldiğini bilmekte fayda olacaktır. BTU İngilizce “British Thermal Unit”  ( İngiliz ISI BİRİMİ ) kelimelerinin kısaltılması olarak ortaya çıkmıştır. Bir litre suyun sıcaklığını bir Fahrenhayt değiştirmek için gerekli olan ısı miktarıdır. Klimalarda BTU/h olarak yani şu şekilde klimaların bir saatte bölgeden taşıdığı ısı miktarını belirtmek için BTU terimi kullanılmaktadır. Bu BTU oranın değeri arttıkça klima ücreti de artmaktadır. Soğutulacak ortamın büyüklüğünden bu durumdan farklı daha birçok etken bu BTU değerinin etkilenmesini sağlar.

BTU Formülü Nasıl Hesaplanır?

Sıra en önemli kısma geldi klima alırken dikkat etmeniz gerek en önemli şey olan BTU’ yu nasıl hesaplayacağımızı göstereceğiz. Bu şekilde klimaların BTU’ sunu hesaplayarak istediğiniz performansta alabilir ve rahatça kullanabilirsiniz. 12000 BTU klima kaç metrekare soğutur, sorusuna da etkili bir cevabı vermiş olursunuz.

Klimayı kullanacağımız bölgenin m² sini 2,2’ye bölüp, 1000 ile çarpıyoruz. Hemen bir örnek ile devam edelim. 12000 BTU’nun etki edeceği bir bölgeyi metrekare cinsinden hesaplayalım.

Formülümüz de bulunan metrekareyi başa çekelim ve formülümüzü yazalım. (m²=12000×2,2/1000) şimdi bu formüle göre hesaplamamızı yapalım. Yaptığımız hesaba göre 12000 BTU’luk bir klimayı en fazla 26,4 m² ölçülerindeki genişliğindeki bölgelerde kullanabileceğimizi görüyoruz. 9000 BTU’luk klimayı yine aynı tür bir hesapla maksimum 19,8 m²‘ye kadar olan bölgelerde kullanabileceğimizi hesapladık.

Yani 12000 BTU klima 19,8 – 26,4 m² arası genişlikteki bölgelerde soğutma ve ısıtma işlemleri için kullanılabilmektedir.

klima alınırken önemli noktalar

Klima Alınırken Önemli Noktalar

Merak edilen konumuzun cevabını vermiş olduktan sonra klima alınırken dikkat etmemiz gereken önemli noktalara değinelim. Burada dikkat edeceğimiz ve birçoğumuzun da gözünden kaçan önemli bir nokta var. Klimayı kullanacağımız alan çok sıcak bir alan ve klimanın takılacağı oda günün büyük bir bölümü güneş alan bir yerdeyse; klima BTU oranlarında ufak bir değişiklik yapmamız gerekir.

Ben yukarıdaki sıkıntıları yaşayan kişiler için 12000 BTU klimayı 20-22 m² genişliğinde alanlar da kullanmaları daha uygundur bu yüzden daha büyük alanlarda ise m²’ye göre 18000 BTU gücünde ve ya daha üst BTU gücündeki klimalara yönelmeleri daha iyi olacaktır. 24000 BTU bir klimanın da 12000 BTU bir klimaya oranla 2 kat daha fazla alan soğutacığını klima alırken göz önünde bulundurmakta fayda olacaktır.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.