Dolar 32,5691
Euro 34,6848
Altın 2.523,75
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

20’lik Rakı Fiyatı Fiyatlarına Zam Gelecek Mi?

20’lik Rakı Fiyatı Fiyatlarına Zam Gelecek Mi?
A+
A-

20’lik Rakı Fiyatı Ne Kadar?

Rakı, farklı meyveler kullanılarak da üretilebilir. Rakının ülkemizde kullanılan en yaygın ana maddesi üzümdür. Rakı, genelde üzüm ve anason ile tatlandırılarak yapılan alkollü bir içki türüdür. Rakı, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde üretilmeye başlamıştır. Rakı, Osmanlı Devleti zamanından bugüne kadar gelen en popüler alkollü içkilerden biri olmuştur. Değişen zamlar ile birlikte 20’lik rakı fiyatı da merak edilmektedir.

rakı çeşitleri nelerdir

Rakı Çeşitleri Nelerdir?

Rakı, yalnızca suma ve tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılmış sumanın, 5.000 litre ya da daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde, anason tohumu ile ikinci kez distile edilmesiyle oluşturulan distile alkollü bir içki türüdür. Rakı, sadece Türkiye’de üretilmektedir. Rakı çeşitleri: Tekirdağ rakısı, Yeni rakı, Tekirdağ Altın Seri rakısı, İzmir rakısı, Kulüp rakısı, Altınbaş rakısı, Sarı Zeybek rakısı, Efe rakısı, Kara Efe rakısı, Efe Yaş Üzüm rakısı, Anadolu Boğma rakı, Yeni Rakı Ala rakısı, Saki Siyah Üzüm rakısı. 20’lik rakı, 35’lik rakı, 50’lik rakı, 70’lik rakı.

20’lik Rakı Ne Demektir?

20’lik rakı, insanı çakırkeyif yapan tek kişilik rakıdır. Keyif yapmak isteyenlerin, diğer rakı fiyatları sebebiyle, fiyatından dolayı almayı daha çok tercih ettiği bir rakı türüdür.Tek kişilik rakı olarak adlandırılan 20’lik rakılar halk arasında ‘’bebek rakısı’’ ya da ‘’turist rakısı’’ olarak da adlandırılmaktadır.

rakı nasıl yapılır

Rakı Nasıl Yapılır?

Rakı, mayşelenen öğütülen tahılın içindeki nişasta ile sıcak suyun tanklarda birleştirilerek şekerli suya dönüştürülmesi işlemiyle yapılmaya başlanır. Sonrasında, şekerli suya dönüştürülme işleminden fermante edilen yani oluşan şekerli su ve etil alkol mayasının birleşiminden elde edilen üzüm şırasının hazırlanmasıyla rakı yapımına devam edilir. Üzüm şırasını hazırladıktan sonra, pastörize edilip damıtılma sonucunda oluşan yüksek alkollü bir karışım oluşturulur. Bu karışıma ‘’suma’’ adı verilmektedir.

Suma karışımını hazırladık. Sonrasında meyan kökü ekleyip, bakır imbiklerde anason tohumu ile suma karışımını karıştırma işlemi yapılır. Yüksek alkol oranına sahip olduğundan karışıma su eklenir. Elde edilen karışım, tatlandırılarak içmeye uygun bir alkol seviyesine getirilir. Ardından karışım havalandırılır. Havalandırılan karışım rakının olgunlaşması için bekletilmeye bırakılır. Sonrasında bu elde edilen karışım en az 1 ay boyunca dinlenmeye bırakılır. Sonrasında rakı şişeleme işlemi yapılır. Yani yaptığımız rakıyı şişelere aktarırız. Böylece rakı yapımı bitmiş olur.

Hangi Markalarda 20’lik Rakı Var?

Rakı, Türkiye’de en çok tüketilen alkollü içkilerden biridir. Şarap içiminde bir artış yaşansa da, rakı her zaman en çok tüketilen içkiler sıralamasında ilk sıradaki yerini korumaktadır. Şimdi hangi markalarda 20’lik rakılar var, bunlara bir değinelim. 20’lik rakıların olduğu rakı markaları:

  • Yeni Rakısı (Mey İçki): Yeni rakı yani mey içki diye bilinen rakı, Tekel’in bir markasıdır. Yeni rakı üretiminde her türlü yaş üzüm, kuru üzüm, anason,tarımsal kökenli etil alkol ve yumuşak içme suyu kullanılmaktadır. Yeni rakı, piyasalarda 5’lik, 20’lik, 35’lik, 70’lik ve 100’lük şişelerde satılmaktadır. İzmir, Tekirdağ, İstanbul, Nevşehir ve Diyarbakır içki fabrikalarında üretilmektedir. Yeni rakının alkol derecesi yüzde 45’tir.
  • Efe Rakısı: Efe rakısı, 2004 yılında üretilen yeni bir rakı markasıdır. 20’lik, 35’lik, 79’luk ve 100’lük şişelerde satılmaktadır. Ege Bölgesi’nde yetiştirilen bir rakı türüdür. Kuru üzüm ve anasonların karışımından yapılmaktadır. Bakır imbiklerde bir ay süre dinlendirilerek yapılan bir rakı türüdür. Efe rakısının alkol derecesi yüzde 45’tir. İzmir’de Elda içecek fabrikasında üretilmektedir.
  • Burgaz Rakısı: Burgaz rakısı, 2004 yılında üretilen yeni bir rakı markasıdır. 20’lik, 35’lik, 50’lik ve 70’lik şişelerde satılmaktadır. Burgaz rakısının alkol derecesi yüzde 45’tir. Lüleburgaz’da, Burgaz Alkollü İçkiler içecek fabrikasında üretilmektedir.

hangi rakı markaları daha çok tercih ediliyor

Hangi Rakı Markaları Daha Çok Tercih Ediliyor?

Rakılar, en çok tüketilen alkollü içkilerdendir. 2004 yılında Türkiye’de 44,1 milyon litre rakı tüketimi gerçekleşmiştir. 2018 yılında ise rakı tüketimi 35,9 milyon litre olmuştur. Tekel’in özelleştirildiği 2004 yılından bu yana rakı tüketimi hep dalgalı bir seyir izlemiştir. 2011 –  2016 yılları arasında ise rakı tüketiminde keskin bir düşüş gerçekleşmiştir. Öyle dalgalı durumlar oluşmuştur ki 2011 yılında 49 milyon litreyi geçen bir rakı tüketimi olmuştur. Oysaki 2016 yılında rakı tüketimi 35 milyon litre şeklinde gerçekleşmiştir. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre, 2004 yılında rakı 12 lira iken 2019 yılının ortalarına doğru ise rakı fiyatı 115 lira olmuştur. Yani rakının fiyatı neredeyse 10 kat artmıştır.

Rakıların fiyatları satıldıkları yere göre değişiklik göstermektedir. Bu da tüketicinin rakıyı almasında büyük bir etken olmuştur. En çok tercih edilen rakı markaları, ilden ile değişiklik göstermektedir. Ancak, genelde en çok tercih edilenler, tek kişilik rakılar yani 20’lik rakılardır. Tüketiciler, 5’lik yeni rakı, 20’lik yeni rakı, 35’lik yeni rakı, 20’lik efe rakısı, 35’lik efe rakısı, 20’lik burgaz rakısı ve 35’lik burgaz rakısını diğer rakılara göre daha çok tercih etmektedirler. Hatta artan rakı fiyatları dolayısıyla bazı tüketiciler, kendi evlerinde 2 ya da 3 şişelik gibi, kendi içecekleri kadar rakı yaparak, kendi rakılarını kendileri yapmaya bile başlamışlardır.

Özellikle büyük illerde en çok satılan rakamlara göre konuşacak olursak şunları söyleyebiliriz. Genellikle Yeni Rakı ve Tekirdağ Rakısı en çok satın alınan rakı markalarının başında gelmektedir. Kalite bakımından daha sonrasında ise Efe Rakı ve İzmir Rakısı gelmektedir. Çeşit olarak ise Efe Rakı kesinlikle en çok tercih edilenlerden. Daha sonrasında ise Ata Rakı ,Burgaz Rakı ve Mercan Rakısı gelmektedir.

Türkiye’de Rakı Fiyatları

Rakılar, Türkiye’de en çok tüketilen alkollü içkilerdendir. Türkiye’de rakı tüketimi her sene resmi rakamlara göre biraz daha azalmaktadır. Bunun en büyük sebeplerinden biri, rakılardaki fiyat artışıdır. Fakat rakılardaki bu fiyat artışına rağmen, tüketiciler rakı içmekten gene vazgeçmemişlerdir. Çünkü rakı keyfi yapmak, rakı içmek birçok kişi tarafından vazgeçilmez bir yere sahiptir.

Rakı denildiği zaman meyhaneler ve Tekel bayileri akla gelmektedir. Eskiden rakılar sadece Tekel bayilerinde ve meyhanelerde satılırdı. Şimdi ise büyük süper marketler ya da marketlerin hemen hemen hepsinde rakı çeşitleri satılmaktadır. Migros ve Metro Marketlerde de rakı satışları yapılmaktadır. Migros, rakı fiyatları konusunda en iyi, en uygun, en başarılı süpermarkettir diyebiliriz. Ayrıca Metro Marketlerde de rakı fiyatları oldukça uygundur. Yani, Metro Marketlerden ya da Migros’tan, Tekel bayilerinin fiyatlarına göre kıyaslarsak bu 2 marketten( Metro Market ya da Migros) rakı almak son derece daha uygundur diyebiliriz.

Şimdi 20’lik rakı fiyatı, 35’lik rakı fiyatı ve 70’lik rakı fiyatlarının ne kadar olduğuna bir bakalım. Günümüzde 2019 yılında rakı fiyatlarının artması üzerine 20’lik rakılar çıkmıştır. 20’lik rakı fiyatı diğerlerine göre daha uygundur. Tüketiciler tarafından 20’lik rakı fiyatı ve 35’lik rakı fiyatı gayet uygun bulunmaktadır. Alkole yeni başlayan ve çakırkeyif olmak isteyenler genelde 20’lik rakı fiyatı ve 35’lik rakı fiyatını uygun bularak bunları satın alabilmektedirler.

Rakı fiyatlarından bazıları şunlardır: 35’lik efe rakısı 69 tl, 50’lik efe rakısı 98 tl, 70’lik efe rakısı 163 tl, 100’lük efe rakısı 219 tl, 20’lik beylerbeyi rakısı 53 tl, 20’lik beylerbeyi göbek rakısı 73 tl, 70’lik mercan rakısı 130 tl, 35’lik mercan rakı fiyatı ise 65 tl dir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.